Dva druhy smrti

K politickým tématům se obvykle moc nevyjadřuji, ani na netu, ani v soukromí, ale přece jen mi to nedá.

Žhavé téma: případné americké vojenské základny na našem uzemí.

Dějepis mě nikdy nebavil. Respektuji sice, že je historia magistra vitae, ale to možná platí pro pár vzdělanců. Mocní se toho z dějepisu obvykle moc nenaučili a opakovali obvyklé chyby, dokud k tomu měli příležitosti. Přesto mi něco v hlavě utkvělo: říše vznikaly a zanikaly, válčily a dobývaly se navzájem. Některá říše dojela na to, že jiní byli silnější a nedali se porazit, jiná na to, že její soupeři byli chytřejší nebo obratnější a ovládli své sousedy ekonomicky. Těm pak nezbylo než se asimilovat.

V dějepise se učí hlavně o událostech souvisejících s válkou. Je to dramatičtější, názornější a vždycky s tím souvisí nějakému datum, které se pak chudáci studenti musí naučit nazpaměť.

Rusové u nás budovali základny, přemisťovali sem vojáky, techniku a rakety. Dostali se sem silou. Nepotřebovali jí ani moc použít, stačila hrozba, ale to je jiná záležitost.

Americká okupace je ekonomická. Vlastně není žádná – Američané nás neobsazují, jen si sem chtějí instalovat svá vojenská zařízení.

Dobytí uzemí silou vždy probíhalo tak, že lidé umírali v krvi. Ekonomické dobytí nakonec skončilo tím, že se dobývaní nakonec utopili ve vlastním sádle.

Vyberte si.

Příspěvek byl publikován v rubrice jak to vidím a jeho autorem je rowdy. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

4 komentáře u „Dva druhy smrti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *