Možná

Významný nevýznamný muž.

Včera prošlo jedno nenápadné výročí. Před 20 lety přistál mladý Němec Mathias Rust v Moskvě, poblíž Rudého náměstí. Byl sice vzdušnou obranou tehdejšího SSSR zjištěn a sledován, sestřelit si ho ale netroufli.

Pamatuji se, jaké nadšení ve mně tenkrát ten čin vyvolal. Byl to dobrodruh jak ze starých časů. Nasadil vlastní život, aby dokázal něco zdánlivě nepředstavitelného. A vyjádřil své sympatie Gorbačovovi.

Možná že ten člověk zachránil stovky lidí. Možná i tisíce nebo milióny, protože takové proniknutí dovolilo Gorbačovovi udělat čistku v armádě a zbavit se lidí, kteří by třeba později… hrůza domyslet.

Dodnes si někteří bývalí sovětští papaláši myslí, že šlo o placenou a záměrnou provokaci na jejich odstranění. A dobře jim tak.

Škoda že skončil jako zloděj svetrů.

Příspěvek byl publikován v rubrice jak to vidím a jeho autorem je rowdy. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

6 komentářů u „Možná

  1. Gorbačova dnes v Rusku spíše nemůžou, berou jej jako strůjce rozpadu velmoci, ze které zbyl dnes pouze u lidí komplex. Že zbavil svět studené války a měrou nebývalou pomohl udělat svět lepším, to jim jaxi nedochází… ani se nedivím, když vidím jak dnes běžný Rus žije a čím žije, tak tehdy měl alespoň hrdost na tu “velmoc”, je to fakt…

  2. Já znala řidiče jednoho ministra, co to s ním někdy před 84 napálil u 9. křížů kamsi a zabil ho. Když si odseděl ruším rok a půl, čekal ho v domovské hospodě na Smíchově U Vojáčků špalír štamgastů s transparentem ” My všichni o tom jen mluvíme, ale tys s tím začal!”
    :-))

  3. Mno,možná vás všechny naštvu, ale mně tenkrát připadal jako debil a ani teď to nevidím jinak. Stačil jeden jediný nervózní prst na spoušti palubních zbraní. Osobně se přikláním spíše k pozdější verzi Rustova motivu – zamachrovat před slečnou. Ostatně jeho pozdější extempore tento výklad spíše podporují.

  4. 2 Mod. svetry z kašmíru nekupuju, dostávám 🙂
    2 @Teo skutečně, 20 let. Zase se tím potvrdila pravdivost hesla “u nás je možné i nemožné”.

  5. Sakra,to už je 20 let? Pamatuju se, jak jsme v hospodě hlasitě “panákovali” na jeho zdraví. Nervózní hostinskej nám dal žlutou kartu. Prej jestli nebudeme držet hubu, vytáhne červenou. Nebo rudou? 🙂

  6. Ty netušíš kolipak stojí takový svetr z kašmíru:-)), nicméně myslím, že spíš skončil jako bodač, štípnout svetr,kašmírový, by nebyl zas až tak děsný konec:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..