U konce s pindakásem

Už jen trošku zbývá…

Pindakás domů přinesla Berka. Protože pracuje u německé firmy, která pracuje pro holandskou firmu, dostali za vzorné služby balíček a v něm úúúplně fšechno holandské. Holandské kakao (pro nás, qalitě nezvyklé, hnusně chutnající), holandskou whisky (pro nás, qalitě zvyklé, hnusně chutnající), holandský sýr, holandské olejovky, mám dojem že i holandský ananas a holandskou trávu a… no už nevím co fšechno ještě, ale taky pidakaas, holandské burákové máslo.

Všechno jsme to nějak vstřebali, ale pojmutí burákového másla bylo mimo kulinárně gurmanistické schopnosti celé rodiny. Pouze já, protože jsem tak lakomý, že nejšetrnější haagský obchodník je proti mně …, jsem se statečně pustil do konzumace.

Burákové máslo nežlukne, neplesniví, nevysychá, nehnusne, ale taky nic z hnusu neztrácí. Takže jsem chvíli statečně mazal na housky, pak zasunul do nejhlubších útrob ledničky, pak zase exhumoval a debužíroval si na vyzrálé chuti, ale pořád ho bylo nějak stejně.

Až teď, konečně, se zdá, že začíná být vidět dno. Sklo jednou umazané burákovým máslem ale už nikdy nebude průhledné, takže si nejsem jistý, jestli jsem jen nenarazil na další, tvrdší vrstvu. Možná bych mohl zkusit zarýt o dno diamantem, když vypadne, šlo o sklo. Tím bych ale znehodnotil zbývající obsah, a to přece nemohu připustit!

Fakt ale ty chudáky nizozemský lituju, že tohle musí denně k snídani!

pindakaas.jpg

Příspěvek byl publikován v rubrice tak jde život a jeho autorem je rowdy. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

5 komentářů u „U konce s pindakásem

  1. Kde to prodávají?Na obranu pindakkasu musím podotknout, že je to výborný. Teta, která žije v Holandsku, nám to vždycky vozila a my se po tom mohli utlouct. Jednu dobu se to dalo koupit i v Delvitě, ale od té doby, co je zrušili, jsem to nikde neviděla. Nevíte někdo, kde se to dá sehnat u nás? Díky. Matylda

  2. Vždycky jsem to toužila ochutnat,co jsem se o té pochoutce načetla v literatuře, jak se to všude snídá. Ovšem ten název je odpuzující a zřejmě i ten obsah. Znechutil jsi mi tohle jídlo 🙂

  3. Kvalitka od Calve aneb nejoblibenejsi mistni znacka;)
    Jist se to neda, ale kdyz to svaris s mlikem vytvori to celkem zajimavou omacku na cinu;) coz je mimochodem to co tu vetsina lidi s Calve burakovym maslem dela;)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *