Hurá, letní čas!

Ale proč nemáme jarní a podzimní?

Ve večerních zprávách nás nezapomněli upozornit, že si dnes v noci máme přetočit hodinky, a jako obvykle se hovořilo o tom, že to je vlastně nesmysl a kdo na to přišel a jak je to pro organismus špatně. Dokonce se moderátoři snažili vzbudit dojem, že letní čas vlastně nikdo nechce a už si ani nikdo nepamatuje, proč ho vlastně máme a všichni se tomu diví.

Za sebe můžu říct, že jsem opačného názoru. V pondělí to budu sice rozcházet těžko, ale za pár dní si biologické hodiny zase srovnám. A na delší večery se už těším. Jsem sice založením sova, raději chodím spát později a ráno déle vstávám, ale za řevu ptáků a pražení slunce se před slunovratem stejně spát nedá!

Je přece škoda vychrupovat za světla a večer si kazit oči pod žárovkou nebo její naoktrojovanou mladší sestrou zářivkou nebo dokonce koukáním do bedny. Proč nevyužít denní světlo co nejvíc, když jeho nedostatek vyvolává třeba u severských národů vyšší sebevražednost a postižení depresemi? Není snad dost jiných věcí, ze kterých by se člověk picnul?

Nejen že se přimlouvám za letní čas, ale dokonce i za větší rozdíl mezi létem a zimou, takový, jaký v našich zeměpisných poměrech odpovídá – aspoň částečně – přirozenému běhu ročních období. Kromě letního a zimního by mohl být ještě jarní a podzimní čas. Ty by byly, jak říká kamarádka Ája, “podle pánaboha”, zatímco letní a zimní by se s nimi o hodinu rozcházely. Takže v prosinci bychom vstávali o hodinu později! Neříkejte, že by se vám to nelíbilo!

Problém je samozřejmě v tom časovém skoku. Posunout si přes noc čas o hodinu člověka přece jen rozhodí. Proto by bylo lepší ten přechod víc rozfázovat, třeba po měsících. Takže bychom si na Silvestra bouchli šampáňo a pak si hned přetočili dvacet minut na lednový čas, za 31 dní na čas únorový…

Nejméně bolestivé by bylo měnit čas denně. Naši prapředkové se řídili sluníčkem desetitisíce let a až pár generací před námi se dalo dobrovolně svázat kmity kyvadla, nepokoje nebo krystalu křemíku. Odporuje to zdravému rozumu a chodu věcí v přírodě, vyhovuje jen byrokratům a provozovatelům veřejné dopravy. Výrobci hodinek by měli být rádi, časoměrné přístroje by musely být složitější a tím taky dražší…

A neříkejte mi, že tyhle bláboly jsou příznaky počínající stařecké nespavosti 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice jak to vidím a jeho autorem je rowdy. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Hurá, letní čas!

  1. V blízké budoucnosti to jistě posuneme o další hodinu. Nejdříve zrušíme ten nesmyslný zimní čas, který nám evidentně zkracuje světlo na večer, a pak, až zase budeme mít pocit, že je třeba večerního světla přidat, přidáme nový letní čas. A tak dále. Já si už dopředu nařizuji buzení na půlnoc. Bude to zkrátka úžasné a já si nic lepšího nedokážu představit. Ještě bychom mohli zastavit otáčení Zeměkoule, samozřejmě že přibližně v poledne, a pak budeme mít světlo furt. Alespoň tady.

  2. Můj organismus je zřejmě přizpůsoben přechodům téměř dokonale…
    Pokud jde o ten ze zimního na letní, začala jsem se zhruba před týdnem místo v 10 budit v 9, což znamená, že jsem téměř dokonale připravena, takže, ať žije desátá:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *