První slunný, d.r.o.

den s ručením omezeným.

Probudil mě řef kosů a puch fialek. Zima to najednou zapíchla a příroda skočila do léta rovnýma… stromama.Vstal jsem nečekaně brzo a vyšel s hrnkem čaje, pečivem, máslem a medem ven. První zahradní snídaně letos! Miluju zahradní snídaně, i když při nich někdy drkotám zuby; aspoň tím lépe rozmělňuji sousta.

Buflík byl nadšen. Po měsících věznění za skleněnými dveřmi může zas ven, kdy chce. Dovnitř je to horší, schůdek nahoru. Párkrát si zkusil vyštěkat asistenci, nakonec se s překonáváním překážky smířil.

I ve mně se probudily jarní tvořivé síly. Chvilku jsem si sednul, vydýchal to, zkrotil je a transmutoval do podoby touhy po natírání. Plechový komín od karmy po tom už nějakou dobu volá. Nainstaloval jsem žebřík, rozebral kousek střechy, vylezl nahoru s nezbytným vybavením a usadil se na latích. V okamžiku, kdy jsem měl zahájit výkon, udělalo se štětci špatně, asi závratí, a rozběhl se nejkratší cestou dolů. Chvíli jsem jen tak seděl a uvažoval, jestli jsem zpáteční cestu dostatečně promyslel a že do trávy asi dopadnu o poznání hlučněji než natěračská potřeba. Trochu mě uklidňovaly zvuky závodů dobrovolných hasičů na louce o dvě stě metrů dál; třeba by mohli vymyslet novou soutěžní disciplínu – Sundej si tatínka… Otázka je, jak by to pojali, žádné soutěžní družstvo nemělo žebřík, všechny ale stříkačku s mocným proudem…

Prohlídl jsem si Pirknperk z vrabčí perspektivy (vrabci přece taky sedávají většinou v blízkosti okapů), počkal, až za hřebenem vyjde slunce, a zahájil sestup. Devadesátileté latě kupodivu vydržely. Okamžitě jsem navázal druhovýstupem a pustil se do nátěru, co až budu dělat podruhé, tak tady, maminko, už nebudete.

Přitom mě zaujala jedna prasklá taška, o pár řad výš. Nechtělo se mi už nic rozebírat a pokusil jsem se provést výměnu naplacato. Bylo to jak na Perníkové chaloupce. Baba sice nevyběhla, pode mnou to ale praskalo jak v táboráku u Lužnice. Na jednu vyměněnou tašku tak padlo asi pět dalších. Zato je severovýchodní růžek jako nový!

Mravní naučení: Barack Nebarack, je třeba pečovat o barák!

Příspěvek byl publikován v rubrice tak jde život a jeho autorem je rowdy. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „První slunný, d.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..