Vánoční očkování

..

Stromeček kupuji obvykle dost s předstihem, letos jsem ale nákup nechal dost na poslední chvíli. Ne že bych se po něm začal shánět včera po poledni. Nastartoval jsem akci Zelená do domu už v dostatečném předstihu, ale dostal jsem se do úžasu. Trhy s vánoční zelení letos jak v Kvínkáslu, tak zřejmě i v přilehlém Perníkově opanovala jediná firma, s jednotným sortimentem, až přeochotnými prodavači a taky ovšem jednotnými cenami, nápadně připomínajícími drahotu. Žádný prostor pro konkurenci, nevím jak to udělali, ale byli jedinými obchodníky se vším, co má jehličí tam, kde se lidé scházejí za účelem nákupů. Když jsem se ještě k tomu dozvěděl, že jde o dovoz z kdesi Dánska, poněkud jsem se vůči nim zatvrdil a hledal domácí variantu.

Místní lesníci prodávají pravidelně stromky z okolních lesů, ale pouze na jednom místě. Zaváhal jsem však, takže když jsem se na místo dostavil, byli k dostání už pouze kapři. Protože koule by po šupinách klouzaly, musel jsem hledat jinou variantu a vzpomněl si na vzdáleného známého, od kterého jsme koupili stromeček loni. Je to sice na opačném konci města, ale cesta se vyplatila. Výběr sice už nebyl příliš veliký, zato byl ještě ochotnější než prodavači pichavin před superhyper. Protože poslední slušný kousek nebyl zrovna žádný husťák, provedl na něm vánoční očkování a hbitě přidal pomocí nebozezu další patro. Takže nakonec máme krásnou hustou borovičku za poloviční cenu, a skoro vůbec není vidět, že je po plastické operaci 🙂

Zajímavá je ale ekonomická stránka věci. Prostorový metr palivového dřeva stojí tak od 400 do 1.100 Kč, záleží na druhu stromu, síle dřeva, stupni zpracování a co připravila paní nadlesní ráno k snídani. Přesně ve stejných hranicích se pohybovaly ceny stromků v ohradách u superhyper. Z jednoho vánočního stromku lze připravit cca 0,0025 prostorového metru dřeva. Z toho vyplývá, že prodávat dřevo je formě vánočních stromečků je 400x efektivnější, než prodej na topení. Zase jsme blbější než Dánové!

Přesto vám všem přeji hezký zbytek Vánoc a nic si z toho nedělejte.

Příspěvek byl publikován v rubrice tak jde život a jeho autorem je rowdy. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Vánoční očkování

  1. Také přeji do těch vašich Kotěhůlek či jak to maskuješ 🙂 vánoční pohodu a dobrou náladu. Ty tvoje výrazu, kterými jsi ocejchoval borovici, jsem ještě neslyšela. Pobavil jsi mě, děkuju.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..